Контакт aдреса - Трг слободе 10 23101 Зрењанин - Ел. пошта : kontakt@srednjobanatski.okrug.gov.rs Телефон: 023/530-295, 023/536-593
Обележена 101. годишњица оснивања првог Српског народног одбора

Обележена 101. годишњица оснивања првог Српског народног одбора

Служењем свечане литургије у храму Успења Пресвете Богородице, пригодним обраћањима и полагањем венаца на спомен – плочу оснивачима Српског народног одбора, постављеној у порти цркве на згради Српске православне општине, и на кућу оснивача првог Српског народног одбора, адвоката и политичара др Славка Жупанског, обележена је 101. годишњица од оснивања првог Српског народног одбора у тадашњем Великом Бечкереку као симбола остварења вековне тежње српског народа у Банату за јединством с матицом Србијом.

Венце су положиле делегације Средњобанатског управног округа, Града Зрењанина, Српског народног покрета „Светозар Милетић„, представници организације „Светосавље„, Друштва пријатеља Матице српске у Зрењанину и ГО СНС.

У склопу прославе овог значајног историјског датума одржана је и свечана академија у Народном позоришту „Тоша Јовановић„ и концерт оперске диве Јадранке Јовановић под називом „Србија у свету-свет у Србији„.

Оставите одговор

СРЕДЊОБАНАТСКИ УПРАВНИ ОКРУГ налази се у северно-источном делу Србије одн. источном делу Војводине. Обухвата територију града Зрењанина и општина Сечањ, Житиште, Нови Бечеј и Нова Црња. Седиште управног округа је у Зрењанину.