„Пут сећања“ за руске војнике започето у Зрењанину
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Пут сећања“ за руске војнике започето у Зрењанину

- Начелница Округа примила делегацију Амбасаде Русије у Србији-

Начелница Средњобанатског управног округа Снежана Вучуревић организовала је данас у седишту Округа пријем за делегацију Министарства Руске Федерације, сараднике војног аташеа при Амбасади Русије у Србији, које је покренуло акцију под називом „ПУТ СЕЋАЊА“ у оквиру које ће заједно са војним лицима Војске Србије посетити 14 војних гробаља у нашој земљи где су сахрањени руски војници, Црвеноармејци, погинули у борбама у току Другог светског рата.


Идеја је да прикупљене честице земљишта са свих гробаља буду пренете у Москву, у оквиру предстојећег обележавања 75. годишњице Велике победе.

На овом „Путу сећања“ Зрењанину је припала част  да буде први град који је посетила руска делегација у акцији која се у Србији одржава уз подршку амбасаде РФ и Владе и Војске Србије.

Руска војска
Делегација амбасаде Русије

Руска делегација коју је предводио пуковник Владимир Биков, заједно са генерал-пуковником Војске Србије Миломиром Миладиновићем, након пријема код начелнице Округа, уз учешће почасног вода гарнизона Војске Србије у Зрењанину, присуствовали су церемонији полагања венаца и одавања почасти код спомен костурнице борцима Црвене армије у парку на Багљашу, где почива 220 руских војника, који су погинули у борбама за ослобођење Зрењанина у Другом светском рату, октобра 1944. године.

Делегација амбасаде Русије
Делегација амбасаде Русије

У току дана делегација је посетила и Нови Бечеј, где су у борбама за ослобођење овог места погинула 22 припадника Црвене армије.

Оставите одговор