ПРИВРЕДНИЦИ ТОКОМ ВИКЕНДА ПОЧЕЛИ ДА СЕ ПРИЈАВЉУЈУ ЗА ПРОГРАМ ЕКОНОМСКИХ МЕРА

ПРИВРЕДНИЦИ ТОКОМ ВИКЕНДА ПОЧЕЛИ ДА СЕ ПРИЈАВЉУЈУ ЗА ПРОГРАМ ЕКОНОМСКИХ МЕРА

За мање од 24 сата 15.000 привредника има отворен наменски рачун и већ током викенда почели су да се пријављују за коришћење олакшица из Програма економских мера за сузбијање последица по привреду од пандемије Ковид 19, вредног 5,1 милијарду евра. 

Правни оквир за спровођење тог програма усвојен је у петак 10. априла на седници Владе Србије, а већ у недељу привредници су почели да се пријављују преко портала Пореске управе, саопштило је Министарство финансија. Путем само два клика, они могу да одложе пореске обавезе и омогуће уплату новчаног износа у висини минималне зараде за своје раднике, рекао је Синиша Мали, министар финансија и позвао привреднике да се пријаве за програм мера.

Потребно је да власници предузећа у Србији у пореској пријави коју и иначе подносе до краја сваког месеца, као датум почетка плаћања пореза ставе 4. јануар 2021. године.

Пореска пријава коју свако предузеће мора да поднесе Пореској управи заправо је Образац ППП – ПД, који свака фирма подноси пре исплате плата. У оквиру ове пореске управе постоји квадрат „1.4. датум плаћања“ у који треба да упишу 4.1.2021. године. На тај начин аутоматски постају део овог програма.

Привредни субјекти у приватном сектору који иначе немају обавезу да подносе Образац ППП-ПД, односно који немају запослене, биће аутоматски пријављени на мере, без поменуте процедуре.
Када је реч о отварању наменског рачуна на који ће бити исплаћена средства у износу од 30.000 динара, привредници који имају рачуне у више банака, преко апликације на порталу Пореске управе треба да потврде преко које пословне банке желе да им се новчана помоћ исплати, односно да на тај начин отворе наменски рачун. Тај посао треба да ураде до 25. априла 2020. године.

Уколико имају рачун у само једној банци, њима ће се по налогу Пореске управе аутоматски отворити наменски рачун у тој банци, што значи да не морају то сами да ураде.
Након што привредници отворе наменски рачун и поднесу пореску пријаву, немају даљих обавеза, јер све остало за њих обавља Пореска управа и Министарство финансија.

Према речима министара, намера државе је била да све буде поједностављено и да се искористе електронски сервиси Пореске управе и напредак у њеној дигитализацији. Како је саопштено, уплата прве минималне зараде може да се очекује почетком маја.

Сви привредни субјекти у приватном сектору могу да користе мере прописане Програмом, под условом да почев од 15.03.2020. године па до дана ступања на снагу Уредбе, нису смањивали број запослених за више од 10 одсто, не рачунајући запослене који су са привредним субјектом у приватном сектору закључили уговор о раду на одређено време пре 15.03.2020. године за период који се завршава у периоду од 15.03.2020. године, па до дана ступања на снагу Уредбе.

Привредни субјекат губи право на коришћење мера уколико у периоду од 15.03.2020. године па до истека три месеца након последње исплате директног давања, смањи број запослених за више од 10 одсто, не рачунајући запослене који су са привредним субјектом у приватном сектору закључили уговор о раду на одређено време пре 15.03.2020. године за период који се завршава у том временском оквиру.

Оставите одговор