You are currently viewing DANAS SE OBELEŽAVA  DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM

DANAS SE OBELEŽAVA  DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM

Polaganjem venaca i odavanjem pošte poginulima u Drugom svetskom ratu u Zrenjaninu obeležen je 9. maj, Dan pobede nad fašizmom. Nakon intoniranja himne  uz počasnu stražu, na platou  ispred spomenika narodnom heroju Žarku Zrenjaninu venac je položila delegacija Srednjobanatskog upravnog okruga na čelu sa načelnikom Predragom Rađenovićem, predstavnici ambasade Ruske Federacije, predstavnici Grada Zrenjanina, Vojske Srbije – Garnizona u Zrenjaninu, predstavnici SUBNOR-a, Jevrejske opštine Zrenjanin i predstavnici kompanije „Borec“.

Nakon šestogodišnjeg oružanog sukoba koji je otpočeo 1. septembra 1939. godine napadom nacističke Nemačke na Poljsku, a nastavio se, pored ostalog, napadom 6. aprila 1941. godine na Kraljevinu Jugoslaviju, Drugi svetski rat na evropskim prostorima okončan je 9. maja 1945. godine stupanjem na snagu bezuslovne kapitulacije oružane sile Trećeg rajha.

Drugi svetski rat predstavlja najveći i po obimu stradanja najtragičniji oružani sukob u istoriji čovečanstva. Samo na prostoru Jugoslavije tokom četiri ratne godine stradalo je više stotina hiljada civila i pripadnika partizanskih odreda. 

Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu obeležava se i kao Dan Evrope imajući u vidu da je savremena Evropa zasnovana na osnovnim principima i načelima koje su vodili borce protiv nacizma i fašizma – na principima mira, razumevanja, tolerancije i saradnje. 

Ostavite odgovor