Одговори на ваша питања

отказ уговора о раду

Oво је упит електронске поште преко http.www.srednjobanatskiokrug.org.rs од:Zeljko Popov Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.">Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.m

zaposlen sam na određeno,radim tri godine bez prestanka a na svaka tri meseca mi se produžava ugovor.Usled obolenja od marta meseca(hemangiomi jetre,tumor na plućima)sada sam na bolovanju mesec dana.Sredinom novembra imam operaciju pluća.Interesuje me dali iz tih razloga  mogu da dobijem otkaz ugovora o radu?

ОДГОВОР:

Везано за ваше питање да ли можете добити отказ уговора о раду,закљученог на одређено време из разлога што је дошло до привремене спречености за рад услед болести обавештавамо Вас о следећем:

Чланом 37.Закона о раду је утврђено да се радни однос заснива на одређено време,тј.трајање уговора о раду је унапред одређено али за случајеве:сезонски послови,рад на одређеном пројекту.повећање посла који траје одређено време или за време трајања тих послова,стим да тако заснован радни однос,са прекидима или без прекида не може трајати дуже од 12 месеци.Под прекидом у смислу овог законског прописа сматра се прекид дужи од 30 радних дана.

На основу изнетог,видљиво је да Закон о раду говори о пословима који трају до 12 месеци непрекидно па можемо закључити да сте у року од три године мењали послове,били ангажовани преко 30 радних дана по основу уговора ван радног односа или на неки други начин,чиме се послодавац служи у избегавању да са Вама закључи уговор о раду на неодређено време.

Код уговора о раду закљученог на одређено време раскидни услов је време на које је закључен,уколико се поштује Закон о раду.

Привремена спреченост за рад због болести запосленог/боловање/по Закону о раду није разлог да се откаже уговор о раду на одређено време.

Уколико се то ипак догоди.потребно је да се без одлагања обратите Инспекцији рада.

 

| Средњобанатски управни округ Зрењанин, Трг слободе 10 тел: 023/530-295. |   *** Услови коришћења *** |. Commission Junction Review. Средњобанатски управни округ

©