Приказ архиве вести - листа

Одржана прва седница Савета округа у 2016. години

Уторак, 12. јануар 2016. год.У седишту Средњобанатског управног округа данас је одржана прва седница Савета управног округа у 2016. години. Седници, којом је председавао начелник Управног округа Душан Шијан, осим појединих чланова Савета и овлашћених представника локалних самоуправа са подручја Округа, присуствовали су и представници руководства предузећа ``Србија воз`` ад, извршна директорка Весна Брајовић са својим сарадницима. Процена могућности сарадње локалних самоуправа са железницом у погледу побољшања и унапређења путничког железничког саобраћаја била је главна тема седнице. Уколико се обезбеди ревитализација пруге кроз Банат постоји реална могућност да се и овом региону додели једна нова гарнитура руског путничког воза, којих иначе за наредних годину дана треба Србији да буде испоручено укупно 27 гарнитура, рекла је директорка Брајовић. Акценат у дискусији стављен ја на могућност да и локалне самоуправе могу сада, у складу са новим Законом о железници, да активно учествују и финасијски помогну стварање бољих услова и предлажу организацију саобраћаја возова на пругама и релацијама које се налазе на територији појединих општина у складу са потребама њихових грађана. 

Реализацију идеје о обнови железничког саобраћаја и ревитализацији пружних праваца кроз Банат, начелник Округа Душан Шијан иницирао је пре скоро три године и овом приликом је на седници Савета  нагласио да ће истрајати у напорима да грађани Баната добију квалитетнији и јефтинији превоз железницом. На крају је договорено да се за следећи састанак обе стране, локалне самоуправе и Србија воз, припреме, коплетирају и конкретизују своје понуде, предложе услове и дају сугестије које би убрзале реализацију ове идеје.

У склопу претходне теме разматрано је и питање обнове рада Депоа за поправку и ремонт возних средстава при старом ``Шинвозу`` у Зрењанину као и могућност школовања стручног кадра за потребе Железнице, које би могло да се реализује у средњој Техничкој школи у Зрењанину али и на Високој струковној школи и Техничком факултету, такође у Зрењанину.

 

 

 

| Средњобанатски управни округ Зрењанин, Трг слободе 10 тел: 023/530-295. |   *** Услови коришћења *** |. Commission Junction Review. Средњобанатски управни округ

©