``Живот без насиља је основно људско право``порука је са трибине у Зрењанину у оквиру кампање ``16 дана активизма борбе против насиља над женама

Петак, 8. децембар 2017. год. - У оквиру кампање ``16 дана активизма борбе против насиља над женама``, која траје од 25. новембра до 10. децембра, у Барокној сали Градске куће у Зрењанину одржана је трибина под називом ``Заједно у борби против насиља над женама``. На трибини, којој су присуствовали председници општина, представнице свих локалних самоуправа са подручја Средњобанатског управног округа, Центара за социјални рад, женских одборничких мрежа, судских органа и здравствених и образовних установа, говорили су државна секретарка Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Стана Божовић, начелница Средњобанатског управног округа Снежана Вучуревић, начелник Полицијске управе у Зрењанину Бојан Марковић, јавни тужилац Младен Вујун и директорка Центра за социјални рад у Зрењанину Оливера Лисица.

Трибина је започела презентацијом, говором жене - жртве породичног насиља, која је тренутно збринута у Сигурној кући у Зрењанину, након чега се скупу обратила начелница Округа Снежана Вучуревић, која је иницирала одржавање трибине са циљем да се скрене пажња јавности на овај општедруштвени проблем. Приче жртава насиља су тешке и мучне али су наша свакодневница о којој треба причати свих 365 дана у години а не само одређеним приликама, јер насиље није приватна ствар. Само заједничком борбом можемо да будемо успешни у сузбијању насиља, у изградњи нулте нетолеранције на насиље и у охрабривању жена да не ћуте и не трпе насиље.

Директорка Центра за социјални рад Оливера Лисица говорила је о зрењанинском моделу решавања проблема насиља над женама, који је као пример добре праксе прихваћен и уграђен у нови Закон о спречавању насиља у породици а подразумева добру повезаност и сарадњу више институција, Центара за социјални рад, МУП-а и Тужилаштва. Евидентно је расте поверење жртава у институције, чему су претходиле бројне едукације, конкретрна решења, збрињавање у Сигурној кући и тражење могућности запошљавања жена - жртава насиља, с тим што је Зрењанин отишао и корак даље обезбеђујући и један стан за жртве као вид продуженог збрињавања и њиховог лакшег осамостаљивања.

Бојан Марковић, говорећи као начелник Полицијске управе у Зрењанину, посебно је истакао значај превенције, мислећи на обраћање младима још у школском узрасту и указао на улогу полиције у решавању и брзом реаговању у случајевима породичног насиља. Да су на добром путу говоре подаци да је пријава насиља све више, годишње око 400, што само говори о расту поверења у МУП. И јавни тужилац Младен Вујин је износећи конкретне податке указао на значај примене зрењанинског модела решавања проблема насиља, наглашавајући улогу едукација, информисања јавности и подршке и охрабривања жртава насиља да до краја истрају у кривичном поступку против насилника, до осуђујуће пресуде. Тужилац је посебно истакао приоритет у упознавању јавности са свим институционалним облицима борбе против насиља како би жртве знале коме да се обрате за помоћ и да имају сазнање да решење за њихов проблем постоји.

 На крају се присутнима обрадила и државна секретарка Стана Божовић и пренела поруку министра Ђорђевића којом пружа подршку заједничкој борби против насиља и Зрењанину као добром примеру у тој борби. Са насиљем се несмемо никако мирити, поручила је државна секретарка износећи да податак од 26 убијених жена у току ове године, које су изгубиле живот као жртве партнерског насиља, говори у прилог томе. Примена новог Закона даје резултате али друштво у целини не сме да ћути и мора да нађе начине да помогне женама - жртвама насиља да добију адекватан статус у друштву. У том циљу Министарство је за наредни период припремило мере које ће ојачати Центре за социјални рад у пружању подршке и оснаживању жена и створило предуслове да заживи и СОС телефонска линија, већ почетком наредне године. Успешнијем решавању овог проблема допринеће и усвајање новог Закона о родној равноправности и Закона о спречавању дискриминације, рекла је Стана Божовић и посебно нагласила да актуелна власт даје пуну подршку борби против насиља над женама.

Трибина је завршена са јасном поруком јавности да је живот без насиља основно људско право.  

 

 

| ?????????????? ??????? ????? ????????, ??? ??????? 10 ???: 023/530-295. |   *** ?????? ????????? *** |. Commission Junction Review. Средњобанатски управни округ

©