Команда за развој Банатске бригаде обележила свој Дан

Петак, 17. новембар 2017. год. - Дан Команде за развој Банатске бригаде 17. новембар, установљен пре две године одлуком председника Републике Србије, свечано је обележен данас у зрењанинској касарни ``Народни херој Светозар Марковић Тоза``.

Свечаној академији, поред високих старешина Војске Србије, присуствовале су и бројне званице из јавног живота града и Округа. Присутне је, у име домаћина, поздравио командант Команде за развој Банатске бригаде Живаца Огњанов, који је свим припадницима Команде честитао празник и захвалио Граду Зрењанину на великој помоћи и подршци у њиховим активностима. Празник су им честитали бригадни генерал Јелесије Радивијевић, командант Команде за обуку Војске Србије и у име Града Зрењанина председник Градске скупштине Оливер Митровић.

На свечаности је уприличен богат уметнички програм а затим је у оквиру касарне отворена и спомен-соба посвећена историјату касарне. Званице су у кругу касарне могле да се упознају и са војно-техничким средствима и делом наоружања заступљеним у Команди за развој Банатске бригаде. 

Свечано обележен Дан ослобођења Зрењанина у Првом светском рату

Петак, 17. новембар 2017. год. - Полагањем венаца на спомен-обележја, одавањем почасти учесницима Великог рата и низом свечаних манифестација, данас је обележен Дан ослобођења града у Првом светском рату, 17. новембар. 

Пре 99 година пуковник Драгутин Ристић-бригадир, ушао је са српском војском у тадашњи Велики Бечкерек и ослободио овај град, чиме је остварена вишевековна жеља нашег народа да живи уједињен са браћом јужно од Дунава, са матицом Србијом.

Централна свечаност одржана је на Тргу слободе, испред споменика краљу Петру I Ослободиоцу, где су венце положили градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић и начелница Средњобанатског управног округа Снежана Вучуревић са сарадницима, представници Војске Србије зрењанинске касарне, удружења потомака бораца из Првог светског рата и представници политичких странака.

У вечерњим часовима отворене су две изложбе у Народном музеју и одржана свечана академија у Културном центру Зрењанина.

Одржан 10. колегијум са руководиоцима инспекција

Петак, 17. новембар 2017. год. - Начелница Средњобанатског управног округа Снежана Вучуревић одржала је данас редовни колегијум са начелницима и шефовима републичких и покрајинских инспекција, на којем су разматрани извештаји о раду за октобар. Указано је на најчешће незаконитости у раду субјеката и предузете мере за отклањање неправилности.

Руководиоци инспекција упознати су и са препорукама у оквиру Пројекта за боље услове пословања, а у сврху унапређења регулаторног оквира и прекршајне праксе за прекршаје из области инспекцијског надзора, коју је припремио УСАИД.

Одржан састанак са представницама локалних механизама за родну равноправност у седишту Округа

Четвртак, 16. новембар 2017. год. - У склопу Националне стратегије за родну равноправност за период од 2016. до 2020. године и пратећег Акционог плана предвиђена је значајна улога локалних самоуправа у спровођењу политике родне равноправности и једнаких могућности. С обзиром да на државном и покрајинском нивоу већ постоје разрађени механизми за унапређење родне равноправности, неопходно је да се они успоставе и на локалној разини.

У том смислу данас је у седишту Средњобанатског управног округа начелница Снежана Вучуревић одржала састанак са представницама локалних механизама за родну равноправност Града Зрењанина и општина Житиште, Сечањ, Нови Бечеј и Нова Црња у циљу јачања међуопштинске сарадње, размене искустава и предузимања заједничких акција на нивоу округа. Посебно су разматране идеје и сугестије за предузимање одређених активности у склопу обележавања  предстојећих ``16 дана женског активизма``.

Састанак министра Ружића са начелницима управних округа у Ужицу

Среда, 15. новембар 2017. год. - Министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић одржао је данас састанак са начелницима свих управних округа у Ужицу. Посебна тема била је  функционисање инспекцијских служби и проблеми са којима се оне сусрећу свакодневно, уз обећање да ће се њиховом решавању приступити почетком наредне године. 

Истакнуто је да су највећи проблеми мањак кадра, неповољна старосна структура и природни одлив инспектора, који не прати ново запошљавање. Проблем је и лоша технолошка опремљеност инспекција, тако да ће се системски приступити решавању свих проблема како би се побољшао рад и ефикасност инспекција, истакао је министар Ружић. У том циљу већ је Координациона комисија за инспекцијске службе потписала споразум са прекршајним судовима како би се побољшала прекршајна пракса из области инспекцијског надзора.

Побољшање статуса начелника управних округа и њихова функција у спровођењу реформе јавне управе, такође је била тема разговара министра Ружића са начелницима.

 

 

| Средњобанатски управни округ Зрењанин, Трг слободе 10 тел: 023/530-295. |   *** Услови коришћења *** |. Commission Junction Review. Средњобанатски управни округ

©