ОДРЖАНА 6. СЕДНИЦА САВЕТА О АКТУЕЛНОЈ ЕПИДЕМИОЛОШКОЈ СИТУАЦИЈИ У ОКРУГУ

Начелница Средњобанатског управног округа Снежана Вучуревић одржала је данас још једну седницу Савета Средњобанатског управног округа у проширеном саставу ради сагледавања актуелне епидемиолошке ситуације у Средњобанатском управном округу и резултата поштовања превентивних мера у циљу спречавања ширења заразе вирусом ЦОВИД- 19.


Седница савета округа
6. СЕДНИЦА САВЕТА ОКРУГА

Седници су присустовали градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић, председник општине Житиште Митар Вучуревић, председник општине Сечањ Предраг Рађеновић, председник општине Нова Црња Владимир Бракус и председник општине Нови Бечеј Саша Максимовић, као чланови Савета Средњобанатског управног округа,

затим начелник Полицијске управе Зрењанин Драгиша Војновић, директор РПК Предраг Станков, специјалиста епидемиолог др Радивој Филипов, начелник Центра за контролу и превенцију болести при Заводу за јавно здравље Зрењанин, директорка Опште болнице у Зрењанину др Ивана Тешић,

директорка Дома здравља Зрењаниин др Гордана Ђурић и директорка Специјалне болнице за плућне болести „Др Васа Савић“ у Зрењанину прим. мр мед. сц. др Светлана Јовановић.

Најновији подаци Завода за јавно здравље Зрењанин показују да је епидемиолошка ситуација на подручју Средњобанатског управног округа и даље нестабилна и неизвесна иако се примећује благо затишје у порасту броја заражених.

СТАТИСТИЧКИ ПОДАЦИ
Од почетка праћења епидемије, закључно са 4.8.2020. у Округу је потврђено 274 случаја ЦОВИД-19, од чега је у „другом пику“ таласа 242, што чини 88% од укупног броја потврђених случајева. Највише заражених је у Зрењанину, укупно 192 (134 у Граду Зрењанин 58 у селима), Житиште 17, Нова Црња 12, Нови Бечеј 11 и Сечањ 9. Тренутно је на болничком лечењу 51 особа, док се у кућној изолацији налази 113 особа са потврђеном инфекцијом.

Највећи број оболелих забележен у јулу, а гледано по недељама подаци су следећи:

– (29.06. – 05. 07.) – број оболелих –17
– (06.07. – 12.07.) – број оболелих – 46
– (13.07. – 19.07.) – број оболелих – 69
– (20.07. – 26.07.) – број оболелих – 72
– (27.07. – 02.08.) – број оболелих- 22

Такође, највећи број оболелих је у узрасту од 30-64 године – укупно 144, а затим следи узраст од 15-29 година– њих је 69 и особе старије од 65 година – укупно 58.

Укупно је умрло 16 особа код којих је потврђена инфекција вирусом ЦОВИД-19.


Седница савета округа
6. СЕДНИЦА САВЕТА ОКРУГА

Овог пута, са седнице Савета Округа, поред позива свим грађанима да се и даље стриктно придржавају препорука (посебно обавеза ношења заштитних маски и држање физичке дистанце), и поштују наредбе својих локалних самоуправа, скренута је пажња грађанима да не занемарују благе тегобе које могу бити сиптоми заразне болести ЦОВИД- 19, да се обрате свом изабраном лекару и имају на уму да се инфекција и у таквим случајевима шири. Таквим понашањем смањиће се опасност од ширења заразе.


Седница савета округа
6. СЕДНИЦА САВЕТА ОКРУГА

Седница савета округа
6. СЕДНИЦА САВЕТА ОКРУГА

 Полицијска управа у Зрењанину процењује да је безбедносна ситуација на подручју Округа стабилна уз смањење криминалитета. Повећан је број интервенција по позивима грађана који се жале на окупљања младих на појединим локацијама у граду у касним вечерњим часовима.

    У привредним субјектима у Округу епидемиолошка ситуација је такође задовољавајућа. Послодавци стриктно поштују заштитне мере и свесни су ризика од ширења инфекције вирусом корона међу запосленима.

    Што се тиче рада инспекција у вези надзора у спровођењу противепидемиолошких мера највише је ангажована санитарна инапекција која по налогу Министарства здравља РС  врши циљани редован надзор о примени  Инструкције за рад послодаваца у примени мера превенције, спречавања ширења и смањења ризика болести ЦОВИД- 19 (контрла козметичких и фризерских салона, теретана и фитнес клубова, предшколских установа, школских установа са продуженим боравком, угоститељских објеката, објеката за промет хране и предмета опште употребе, продавница, маркета, тржних центара).

      Од 28. јула, када је ова инспекција почела са спровођењем ванредних циљаних надзора, урадила је укупно 100 контрола, закључно са 1. августом. Ове контроле инспекција је радила у пратњи комуналне милиције, као здружени надзор. Највише уочених неправилности односило на неношење заштитних маски. Уочено је да запослени у угоститељским објектима нису носили маске, иако је у питању затворени простор. За сада су поднете 2 прекршајне пријаве против послодавца и одговорног лица код послодавца.           Осим ношења заштитних маски, инспекција је контролисала држање физичке дистанце и постављене дезобаријере. Од 4. августа санитарна инспекција ће ове контроле вршити и у поподневним и вечерњим сатима као и викендом.

      Осим санитарне, и инспекција рада на основу Закона о безбедности и здрављу на раду, контролише примену Правилника о превентивним мерама за безбедан и здрав рад за спречавање појаве и ширења епидемије заразне болести, који је ступио на снагу 11. 7. 2020. године а почиње да се примењује од 10. 8. 2020. године. У складу са Правилником послодавац је дужан да, за сва радна места у радној околини, донесе план примене мера за спречавање појаве и ширења епидемије заразне болести, који је саставни део акта о процени ризика који се доноси сагласно закону и прописима из области безбедности и здравља на раду. Послодавац је дужан да план примене мера, услед насталих промена које утичу на безбедан и здрав рад током трајања епидемије усаглашава са одлукама надлежног органа. До почетка примене овог правилника инспекција само указује послодавцима на обавезу израде Плана примене мера, а након тога непоштовање ће бити и санкционисано.

„Будимо одговорни према себи и према другима“

блоггерс лике тхис: