You are currently viewing ODRŽANA SEDMA SEDNICA SAVETA SREDNJOBANATSKOG UPRAVNOG OKRUGA

ODRŽANA SEDMA SEDNICA SAVETA SREDNJOBANATSKOG UPRAVNOG OKRUGA

Načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević održala je danas sedmu redovnu sednicu Saveta Srednjobanatskog upravnog okruga.

7 savet Srednjobanatski okrug
Sednica saveta Srednjobanatskog okruga

Jedna od tema odnosila se na aktuelnu epidemiološku situaciju u Srednjobanatskom upravnom okrugu i na aktivnosti inspekcijskih službi u kontrolisanju sprovođenja protivepidemioloških mera u cilju sprečavanja širenja zaraze virusom COVID- 19.

Na sednici, kojom je predsedavala načelnica okruga i prisustovali članovi Saveta Srednjobanatskog upravnog okruga, prezentovani su najnoviji podaci Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin o epidemiološkoj situaciji na području Srednjobanatskog upravnog okruga.

U celom Okrugu, zaključno sa 19. avgustom 2020. godine, obolelo je ukupno 320 osoba, od čega u „drugom piku“ 288, što čini 90% od ukupnog broja obolelih. Posmatrano po lokalnim samoupravama, najviše zaraženih u „drugom piku“ je u Zrenjaninu, ukupno 227 slučajeva (160 u samom gradu i 67 u selima), u opštini Žitište 22, Novoj Crnji 14, Novom Bečeju 12 i Sečnju 12 osoba. Trenutno je hospitalizovano 27 pacijenata, a u kućnoj izolaciji je 75 osoba sa potvrđenom infekcijom SARS-COV-2. Ukupan broj preminulih kod kojih je potvrđena infekcija ovim virusom je 23.

Najveći broj obolelih zabeležen je u julu, 227 osoba, a od početka avgusta, zaključno sa 19. avgustom 2020. godine, obolelih je 49.

Na osnovu aktuelnih podataka konstatovano je da je situacija i dalje nestabilna te da postojeće preventivne mere ne treba ublažavati, posebno kada se ima u vidu skori početak školske godine i povratak ljudi sa letovanja.

Sednica saveta Srednjobanatskog okruga

Sanitarna inspekcija i inspekcija rada nastavljaju sa nadzorima u sprovođenju protivepidemioloških mera po nalogu nadležnih ministarstava. Do sada, sanitarni inspektori su sproveli oko 200 ciljanih nadzora poslodavaca i podneli 7 prekršajnih zahteva zbog nepoštovanja mera. Nakon početka primene „Pravilnika o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti“, počev od 11. avgusta 2020. godine, inspektori rada su krenuli sa proverom poslodavaca da li su doneli Plan mera i koliko se ponašaju u skladu sa tim.

„Budimo odgovorni prema sebi i prema drugima“

Ostavite odgovor