ОДРЖАНА 13. СЕДНИЦА САВЕТА СРЕДЊОБАНАТСКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА

Начелница Средњобанатског управног округа Снежана Вучуревић одржала је данас  13. редовну седницу Савета Управног округа којој су присуствовалиу чланови Савета :

градоначелник Града Зрењанина Симо Салапура, председник општине Сечањ Предраг Рађеновић, председник општине Нова Црња Владимир Бракус и помоћници председника општине Житиште Едит Сарка и председника Новог Бечеја Милан Стојшин.


савет средњобанатског округа 1
Састанак у Средњобанатском управном округу

На седници су разматране актуелне теме везане за најновију епидемиолошку ситуацију и функционисање локалних самоуправа Средњобанатског управног округа у новонасталим условима.

      Епидемиолошка ситуација у Округу је ванредна и непредвидива јер је све већи број заражених особа на дневном нивоу а посебан проблем представља обољевање здравствених радника и других запослених у здравственим установама. На нивоу Округа, према подацима Завода за јавно здравље, са данашњим даном укупно је 3143 активних случајева. Највише заражених је у Зрењанину – 2299, Житишту – 219, Новом Бечеју – 398, Новој Црњи – 112 и Сечњу – 115 особа.

Све локалне самоуправе су прогласиле ванредну ситуацију и прате стање на својој територији, у здравству, школству и привреди и пружају подршку у складу са потребама и могућностима.


савет средњобанатског округа 2
Састанак у Средњобанатском управном округу

У служби праћења епидемиолошке ситуације и активностима на сузбијању ширења вируса Ковид-19 су и појачани циљани и координисани инспекцијски надзори у објектима и на догађајима који су одређени као високо ризични. Почев од 28. октобра 2020. године, када се по Упутству Координационе комисије за инспекцијски надзор започело са овим надзорима, укупно је спроведено 1172 инспекцијска надзора, од чега 254 од стране санитарне, тржишне, ветеринарске, пореске и инспекције рада и 918 надзора које су извршиле локалне комуналне инспекције и комунална милиција Градске управе Зрењанин. Укупно је покренуто 25 прекршајних захтева и изречен 1 прекршајни налог.      

Након увођења нових противепидемиолошких мера од 4. децембра 2020. године и доследнијом применом Закона  о заштити становништва од заразних болести, очекују се бољи резултати у сузбијању ширења епидемије изазване вирусом Ковид-19. Наиме, изменама Закона, поред санитарне инспекције, као поверени посао омогућено је и комуналној инспекцији и комуналној милицији да могу да издају прекршајни налог, поднесу пријаву надлежном органу као и да наложе да се испразни објекат у коме је дошло до кршења прописаних мера и да забране обављање делатности у таквом објекту, најдуже на 72 сата.

Инспекцијски надзори ће бити појачани и у наредном периоду а грађанима и привредним субјектима се упућује апел да доследно поштују прописане мере како би сачували своје здравље и здравље других као и здравствени систем.


савет средњобанатског округа 3
Састанак у Средњобанатском управном округу
блоггерс лике тхис: