ОДРЖАНА 61. СЕДНИЦА ОКРУЖНОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

У Барокној сали Градске куће у Зрењанину данас је одржана 61. седница Окружног штаба за ванредне ситуације којом је председавала начелница и командант Окружног штаба Снежана Вучуревић.

Након усвајања записника са претходне седнице разматрана је актуелна епидемиолошка ситуација на територији Средњобанатског управног округа и стање водостаја на банатским водотоцима уз сагледавање спремности локалних самоуправа у спровођењу мера одбране од поплава.

На основу изнетих података на седници је закључено да је на територији Округа епидемиолошка ситуација погоршана и да се бележи значајан пораст броја оболелих од корона вируса на дневном нивоу у односу на претходни период.


стаб округ 15032021 001
Састанак у Средњобанатском управном округу

С обзиром на ванредну ситуацију, која је још на снази, грађанима се и даље препоручује да се придржавају прописаних мера заштите и спречавања ширења корона вируса.

Према подацима Завода за јавно здравље Зрењанин закључно са 15. 3. 2021. године на територији Округа укупно је 877 активних случаја, од чега Зрењанин има 580, Нови Бечеј 118, Сечањ 58, Житиште 47 и Нова Црња 74.

У Општј болници „Ђорђе Јоановић“ тренутно су хоспитализована 53 пацијента код којих је потврђено обољевање од Ковида-19. Капацитети се убрзано попуњавају тако да ће бити потребно стављање у функцију још једног одељења за лечење ковид пацијената.

Вакцинација против Ковида-19 одвија се по плану, на основу спискова који се добијају од еУправе, свакога дана за наредни дан. Од почетка вакцинације за територију Округа добијена је 41.000 доза вакцина а утрошено је око 37.000 доза. Вакцинација се у Зрењанину и даље спроводи на два пункта, у згради Специјалистичке поликлинике и у вакциналном центру који је смештен у спортској хали Медисон, док се у осталим локалним самоуправама вакцинација спроводи у домовима здравља. Вакцинацијом су обухваћене приоритетне групе и остали грађани који су се пријавили за вакцинацију.


стаб округ 15032021 011
Састанак у Средњобанатском управном округу

До сада је прву дозу вакцине примило око 24000 грађана, а другу дозу нешто мање од 60% .


стаб округ 15032021 013
Састанак у Средњобанатском управном округу

У вези стања водостаја на територији Средњобанатског управног округа закључено је да је стабилно, без веће опасности да водостаји пређу у степен редовне одбране од поплава. Ситуација са унутрашњим водама је такође стабилна. Све локалне самоуправе су одржале седнице штабова за ванредне ситуације на којима је констатована спремност за заштиту од могућих поплава и спремност свих субјеката да учествују у спровођењу мера у одбрани од поплава у склопу јединственог система заштите и спасавања.

На крају седнице начелница и командант Окружног штаба Снежана Вучуревић  информасала је присутне о ефектима појачаних и циљаних инспекцијских надзора републичких, покрајинских и локалних инспекција над применом прописаних противепидемијских мера. Од краја октобра прошле године, када се започело са овим назорима, до данашњег дана урађено је 5694 инспекцијских контрола, поднето 28 захтева прекршајном суду и изречено 67 прекршајних налога. Само током марта урађено је укупно 915 контрола којима је указано на обавезу поштовања прописаних мера и већу одговорност свих грађана.

блоггерс лике тхис: