You are currently viewing ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА ОСНИВАЊА СРПСКОГ НАРОДНОГ ОДБОРА

ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА ОСНИВАЊА СРПСКОГ НАРОДНОГ ОДБОРА

У порти храма Успења Пресвете Богородице данас је обележен дан оснивања Српског народног одбора, формираног 31. октобра 1918. године као прво такво тело на простору Војводине, тада још увек на територији Аустроугарске монархије. 

Српски народни одбор у Великом Бечекереку имао је захвалну мисију и одговоран задатак да припреми долазак ослободилачке српске војске и преузме власт у граду по окончању Првог светског рата, али су његови истакнути чланови, наши најумнији суграђани у то време, имали и ширу историјску улогу, не само у последњим данима рата, већ и у догађајима који су потом уследили, све до присаједињења Војводине Краљевини Србији и стварања Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, односно Краљевине Југославије.

Тим поводом одржана је свечана литургија . На спомен плочу посвећену том догађају, венце су данас положили начелница Средњобанатског управног округа Снежана Вучуревић, представници Града Зрењанина, Српског народног покрета “Светозар Милетић”, организације “Светосавље”, Друштва пријатеља Матице српске и друштва српско-руског пријатељства у Зрењанину, као и градски одбор Српске напредне странке и Демократске странке Србије.

Након свечаности у порти храма, присутни су посетили и кућу др Славка Жупанског, недалеко од храма, и положили венце на спомен-плочу.

Оставите одговор