You are currently viewing У ПОКРАЈИНСКОЈ ВЛАДИ ОБЕЛЕЖЕНО 174. ГОДИНЕ ОД ОДРЖАВАЊА МАЈСКЕ СКУПШТИНЕ

У ПОКРАЈИНСКОЈ ВЛАДИ ОБЕЛЕЖЕНО 174. ГОДИНЕ ОД ОДРЖАВАЊА МАЈСКЕ СКУПШТИНЕ

16.мај 2022.године – Свечаном академијом у Покрајинској влади обележена је 174. годишњица одржавања Мајске скупштуне, на којој је 15. маја 1848.године у Сремским Карловцима проглашено стварање Српске Војводине.

Свечаности су присуствовали Председник Покрајинске владе Игор Мировић, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, директор Безбедносно-информативне агенције Братислав Гашић, министарка привреде у Влади Републике Србије Анђелка Атанасковић, потпредседници и чланови Покрајинске владе, представици градова и општина у Војводини, добитници покрајинских признања из претходних година. Овом свечаном догађају присуствовао је и начелник Средњобанатског управног округа Предраг Рађеновић.

Одржавање Мајске скупштине сматра се важним историјским догађајем када су се Срби  у револуционарно узаврелој Европи, незадовољни негирањем њиховог индетитета, језика и писма у  Угарској, одважили да прогласе  Српску Војводину. Српску Војводину на Мајској скупштини формирала је, чврста воља народа предвођена великанима као што су патријарх Јосиф Рајачић, генерал Ђорђе Стратимировић и Јован Суботић, да би она 1860. године била формално укинута, али је остала у срцу српског народа.

Фото: Сајт Покрајинске владе

Оставите одговор