You are currently viewing U POKRAJINSKOJ VLADI OBELEŽENO 174. GODINE OD ODRŽAVANJA MAJSKE SKUPŠTINE

U POKRAJINSKOJ VLADI OBELEŽENO 174. GODINE OD ODRŽAVANJA MAJSKE SKUPŠTINE

16.maj 2022.godine – Svečanom akademijom u Pokrajinskoj vladi obeležena je 174. godišnjica održavanja Majske skupštune, na kojoj je 15. maja 1848.godine u Sremskim Karlovcima proglašeno stvaranje Srpske Vojvodine.

majska skupstina 2022 25
majska skupstina 2022 32

Svečanosti su prisustvovali Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić, ministarka privrede u Vladi Republike Srbije Anđelka Atanasković, potpredsednici i članovi Pokrajinske vlade, predstavici gradova i opština u Vojvodini, dobitnici pokrajinskih priznanja iz prethodnih godina. Ovom svečanom događaju prisustvovao je i načelnik Srednjobanatskog upravnog okruga Predrag Rađenović.

majska skupstina 2022 51

Održavanje Majske skupštine smatra se važnim istorijskim događajem kada su se Srbi  u revolucionarno uzavreloj Evropi, nezadovoljni negiranjem njihovog indetiteta, jezika i pisma u  Ugarskoj, odvažili da proglase  Srpsku Vojvodinu. Srpsku Vojvodinu na Majskoj skupštini formirala je, čvrsta volja naroda predvođena velikanima kao što su patrijarh Josif Rajačić, general Đorđe Stratimirović i Jovan Subotić, da bi ona 1860. godine bila formalno ukinuta, ali je ostala u srcu srpskog naroda.

Foto: Sajt Pokrajinske vlade

Ostavite odgovor