О НАМА

О СРЕДЊОБАНАТСКОМ УПРАВНОМ ОКРУГУ

Средњобанатски управни округ се налази у североисточном делу Србије. Обухвата следећу територију: ГРАД ЗРЕЊАНИН, НОВИ БЕЧЕЈ, НОВА ЦРЊА, ЖИТИШТЕ и СЕЧАЊ.

simo salapura

ГРАД ЗРЕЊАНИН, Градоначелник СИМО САЛАПУРА

Рођен 4. маја 1980. године у Зрењанину. Основну школу завршио је у Житишту, а средњу економску у Зрењанину. Дипломирао је на Спортској академији у Београду и стекао стручне називе виши спортски тренер и виши менаџер у спорту. 

 

Мастер и докторске студије завршио је на Факултету за спорт и туризам у Новом Саду и стекао научно звање доктор наука у области физичког васпитања, спорта и кинезитерапије.

У периоду од 2004. до 2010. године био је запослен у Спортском савезу општине Житиште, карате клубу „Дијамант“, а радио је и као национални тренер кадетске, јуниорске и сениорске селекције Карате федерације Србије и као координатор карате програма за особе с посебним потребама. 

 

Од 2014. до 2017. године вршио је функцију генералног секретара Спортског савеза града Зрењанина, а од 2017. године функцију помоћника градоначелника. Аутор је и коаутор више научно-истраживачких и стручних радова и монографија из области спорта и добитник више националних и регионалних признања, међу којима је Спартакова награда, признање за најуспешнијег генералног секретара територијалних спортских савеза у избору Спортског сваеза Србије, награду “Капетан Миша Анастасијевић” за афирмацију спорта и Октобарску награду општине Житиште. Носилац је мајсторског карате звања – други дан и освајач више националних и међународних медаља као спортиста. 

Од 2007. године учествује у креирању, спровођењу и промоцији програма рада с децом и особама с инвалидитетом. Добровољни је давалац крви више од 35 пута, ожењен, отац двоје деце. Члан је Српске напредне странке. 

За градоначелника Зрењанина изабран 18. септембра 2020. године.

НОВИ БЕЧЕЈ, Председник општине Саша Максимовић – Члан је Српске напредне странке.

Контакт: Тел. 023/771-135, 771-136, Факс: 023/772-500, e-mail:sasa.maksimovic@novibecej.rs, web: www.novibecej.rs

Општина Нови Бечеј налази се у северозападном делу Баната на обали реке Тисе, у средишњем делу Војводине, и простире се на површини од 609 км2. Заједно са 4 насељена места, према послдењем попису становништва, има 23.925 становника.

sasa maksimovic predsednik

Привреда општине углавном је аграрних карактеристика, развијена је пољопривреда а посебно воћарство и виноградарство. Огромни потенцијали квалитетне глине се користе за значајну производњу грађевинског материјала, пре свега црепова и зидне грађе.
Општина Нови Бечеј има богато културно наслеђе, велики број споменика културе од којих неки потичу још из средњег века, као што је црква Арача, затим већи број православних храмова, двораца и летњиковаца као и археолошки локалитети.
Туризам и угоститељство су и у овој општини велики развојни потенцијал.

vladimir brakus

НОВА ЦРЊА, Председник oпштине, Владимир Бракус, члан СНС

Контакт: 023/815-031; 023/815-129; Факс: 023/815-722

Председник општине Владимир Бракус рођен је 12.05.1983. године у Зрењанину, од оца Велемира и мајке Весне. Регистровани је пољопривредник и поседује имање где обрађује око 50 хектара земље. Политичку каријеру је започео 2002. године.

 

Изабран је за Председника општине Нова Црња у јуну 2019. године. Говори енглески, италијански и руски језик. Ожењен је, отац двоје деце.

Општина Нова Црња је још једна општина у Средњобанатском управном округу која се налази у североисточном делу Баната и граничи се са Румунијом. Заузима површину од 273 км2 и према последњем попису из 2011. године има укупно 10.272 становника настањених у 6 насеља, од којих је Српска Црња највеће насеље док је седиште општине у Новој Црњи.

Од привредних грана преовлађује пољопривреда, посебно је развијено сточарство али је делом развијена и прерађивачка индустрија и приватно предузетништво у области трговине, туризма и угоститељства. Природни ресурси ове општине су: земљиште, шуме, изворишта термалних и минералних вода, а значајне туристичке локације су родна кућа – спомен музеј Ђуре Јакшића у Српској Црњи, Православна црква и мотел „Каштел“.

ЖИТИШТЕ, Председник општине, Митар Вучуревић, рођен 1964. године. Члан Српске напредне странке

Телефон: 023/821-306, Е-mail: opstina.zitiste@gmail.com

Општина Житиште се простире на површини од 525 км2 и заједно са 12 насељених места има 15.573 становника. По саставу становништва, такође је мултиетничка средина. У саобраћајном погледу, житиштанска општина поседује веома повољан положај, јер кроз њу пролази међународни пут М-7 који нашу земљу повезује са Румунијом, одн. градове Зрењанин и Темишвар.

mitar vucurevic

У погледу привредних потенцијала значајна је производња и прерада живинског меса и прерађевина, подземно складиште гаса „Банатски Двор“ у Банатском Двору, Компанија „Van Drunen Farms’’ у Банатском Карађорђеву за органску производњу хране и Земљорадничка задруга „Мркшићеви салаши“ у Српском Итебеју.

meljanac secanj

СЕЧАЊ, НЕБОЈША МЕЉАНАЦ, Рођен 07. јануара 1975.године у Зрењанину.

Основну школу је завршио у Сечњу, а средњу електротехничку у Зрењанину. У периоду од 2011. До 2022. године био је запослен у ДОО „Зорaд“ Београд као менаџер. Професионално се бавио рукометом у Србији и иностранству. Најуспешније године у спорту од 1996.- 2002.године провео је у РК „ Пролетер-Нафтагас „ из Зрењанина, а након тога каријеру је наставио у Мађарској и Ирану од 2003. до 2008. године.

Ожењен, отац једног детета. Члан је Српске напредне странке. За председника Општине Сечањ именован 09. маја 2022.године.

Средњобанатски управни округ налази се у североисточном делу Србије одн. источном делу Аутономне покрајине Војводина. Обухвата територију града Зрењанина и општина Сечањ, Житиште, Нови Бечеј и Нова Црња.
Седиште управног округа налази се у Зрењанину.
Округ има укупно 187.667 становника (по последњем попису из 2011. године) и простире се на површини од 3.256 км2 (100% је равничарско земљиште, од чега је 86% пољопривредно земљиште)
По саставу становништва Средњобанатски управни округ је мултинационална средина у којој живе припадници више од 20 различитих народа и етничких заједница.

ПРИВРЕДА

Најважније привредне гране су индустрија, грађевинарство, транспортна делатност и пољопривредна производња, која преовлађује и на коју се ослања комплекс прехрамбено-прерађивачке индустрије.
Доласком страних инвеститора, посебно у град Зрењанин, привредни потенцијали Округа добијају на значају и доприносе целокупном економском опоравку и развоју региона.

ПРИРОДНА БОГАТСТВА

Подручје Округа обилује водотоковима који имају велики водопривредни значај: реке Бегеј, Стари Бегеј, Бегејски канал, Тиса, Тамиш, Канал ДТД.

Природна богатства Средњег Баната која се експлоатишу су нафта, природни гас, песак, глина, термалне и минералне воде и јодна вода.

Најзначајније природне вредности су: специјални резерват природе „Стари Бегеј – Царска бара“, где се налази станиште више стотина различитих птица, лековито блато језера „Русанда“ у Меленцима и богата ловна подручја.

КУЛТУРА И ТУРИЗАМ

Средњобанатски управни округ такође располаже и значајним туристичким и угоститељским ресурсима. Велики значај имају манифестације: „Дани пива“ у Зрењанину, „Госпојина“ у Новом Бечеју, „Пиле фест“ у Житишту, „Тамишки дани“ у Сечњу и „Ђурини боемски дани“ и „Липарске вечери“ у Српској Црњи.
Културне, туристичке и историјске знаменитости Округа збир су свих тих вредности које поседују и негују све локалне самоуправе које му припадају и са којима Средњобанатски управни округ има изузетно добру и успешну сарадњу.

m vojvodina02 1

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *