Координација и сарадња – кључ у борби против насиља

Окрули сто на тему „Координација и сарадња – кључ у борби против насиља“ у оквиру међународне кампање „16 ДАНА АКТИВИЗМА У БОРБИ ПРОТИВ НАСИЉА“ одржан је данас у Зрењанину у сали Градског већа у Градској кући у Зрењанину.

Догађај, којем су присуствовали представници институција надлежних за борбу против насиља у породици и над женама, заједно су организовали Покрајински заштитник грађана, Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова и Средњобанатски управни округ, са  циљем да се скрене пажња јавности на чињеницу да су жене широм света свакодневно жртве различитих облика насиља.


Борба против насиља састанак у сали Градског већа у Зрењанину
Радни састанак у Зрењанину

Присутним учесницима округлог стола обратиле су се начелница Средњобанатског управног округа Снежана Вучуревић, из Покрајинског омбудсмана Снежана Кнежевић, заменица за равноправност полова и Светлана Селаковић, помоћница покрајинског секретара за социјалну политику, демографију и равноправност полова.

Том приликом констатовано је да упркос великим напорима државних институција и невладиних организација, насиље над женама као и насиље у породици и партнерским односима је и даље широко распрострањено.

Интерактивним учешћем присутних на округлом столу сагледана је тренутна ситуација и стање у борби против насиља и размењена искуства у области подстицања координације и сарадње, а ради превенције и заштите жртава насиља.

У току дискусије похваљен је „Зрењанински модел“ борбе против породичног насиља који је постао пример у целој држави како се на прави начин треба поставити према овом друштвеном проблему и који управо подразумева добру координацију и сарадњу више институција које су укључене у заштиту жртава породичног насиља.


Борба против насиља састанак у сали Градског већа у Зрењанину
Радни састанак у Зрењанину

На крају овог скупа поручено је да сви релевантни чиниоци треба да подрже  активности које ће допринети подизању друштвене свести о проблему насиља над женама, јачању и оснаживању жртава да пријаве насиље као и успостављању механизама за њихову заштиту, у чему значајну улогу имају и медији.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *