ОБЕЛЕЖЕН ДАН ВОЈНИХ ВЕТЕРАНА

Дан војних ветерана, 4. децембар, који је у Србији установљен 2015. године, обележен је данас у Зрењанину полагањем венаца и цвећа на спомен–обележје погинулих са територије Града Зрењанина у ратним сукобима на територији бивше Југославије, од 1991-99. године.

Венце су положиле делегације Војске Србије-Гарнизона у Зрењанину, Града Зрењанина, Средњобанатског управног округа, организације ратних војних инвалида и војних пензионера, Удружења ратних добровољаца ослободилачких ратова 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца и породице погинулих.


Дан војних ветерана Зрењанин
Дан војних ветерана

Дан војних ветерана Зрењанин
Дан војних ветерана

Дан војних ветерана

Након церемоније полагања венаца, одржана је свечана академија у Барокној сали Градске куће, где је у оквиру пригодног програма прочитана честитка министра одбране поводом Дана војних ветерана и погинулим суграђанима одата почаст. На скупу су заслужним ратним ветеранима уручене захвалнице.

Дан војних ветерана обележава се у свим јединицама и установама Министарства одбране и Војске Србије у знак поштовања и сећања на оне који су за отаџбину дали животе. Овај датум изабран је у знак сећања на 1912. годину, када је потписано примирје у Првом балканском рату, а око 400 хиљада бораца Војске Краљевине Србије стекло је звање „стари ратник“, односно ветеран.


Дан војних ветерана

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *