ОДРЖАНА 69. ВАНРЕДНА СЕДНИЦА ОКРУЖНОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ СРЕДЊОБАНАТСКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА

Дана 06.07.2023. године, са почетком у 09,00 часова, одржана је 69. ванредна седница Окружног штаба за ванредне ситуације Средњобанатског управног округа Зрењанин, на којој је разматрана актуелна ситуација на територији Средњобанатског управног округа Зрењанин, у вези са појавом сточне болести Афричка куга свиња

sbuo vanredno 001

На седници су донети следећи закључци:

  1. З А К Љ У Ч А К

Афричка куга свиња појавила се у насељеном месту Чента (23.06.2023. године), територија Града Зрењанина и у насељеном месту Јарковац (04.07.2023. године), територија општине Сечањ. Све надлежне службе поступају у складу са својим надлежностима, како би се спречило даље ширење ове заразне болести.

Ветеринарска инспекција је у складу са својим овлашћењима, у зараженом подручју насељеног места Чента, издала решења којима су наређене мере о поступању држалаца свиња (забрана продаје свиња, спровођење биосигурносних мера, дезинфекција простора, вођење рачуна о хигијени приликом уласка у објекте у којима се држе свиње, обавезна пријава угинућа стоке, као и свих промена које могу да укажу на зараженост животиња ветеринарској станици или инспекцији, забрана клања за сопствене потребе без одобрења ветеринарске инспекције, забрана исхране свиња помијама). Кључан је моманат забрана илегалног промета свиња и свињских прерађевина.

У зараженом подручју насељеног места Јарковац, у току је обилазак држалаца свиња, којима се такође наређује извршење поменутих мера.

 

2. З А К Љ У Ч А К

 

У циљу превентивног и оперативног деловања, у заштити од заразне болести Афричке куге свиња, потребна је синхронизована активност свих структура на територији Средњобанатског управног округа Зрењанин.

Обавезе јединица локалних самоуправа и свих надлежних служби је да прате ситуацију на терену, пруже сву неопходну помоћ ветеринарској служби и ветеринарској инспекцији, а по потреби одрже и седнице штабова за ванредне ситуације.

КОМАНДАНТ ОКРУЖНОГ ШТАБА ЗА ВС Предраг Рађеновић

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *