ДАНАС СЕ ОБЕЛЕЖАВА  ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

Полагањем венаца и одавањем поште погинулима у Другом светском рату у Зрењанину обележен је 9. мај, Дан победе над фашизмом. Након интонирања химне  уз почасну стражу, на платоу  испред споменика народном хероју Жарку Зрењанину венац је положила делегација Средњобанатског управног округа на челу са начелником Предрагом Рађеновићем, представници амбасаде Руске Федерације, представници Града Зрењанина, Војске Србије – Гарнизона у Зрењанину, представници СУБНОР-а, Јеврејске општине Зрењанин и представници компаније „Борец“.

Након шестогодишњег оружаног сукоба који је отпочео 1. септембра 1939. године нападом нацистичке Немачке на Пољску, а наставио се, поред осталог, нападом 6. априла 1941. године на Краљевину Југославију, Други светски рат на европским просторима окончан је 9. маја 1945. године ступањем на снагу безусловне капитулације оружане силе Трећег рајха.

Други светски рат представља највећи и по обиму страдања најтрагичнији оружани сукоб у историји човечанства. Само на простору Југославије током четири ратне године страдало је више стотина хиљада цивила и припадника партизанских одреда. 

Дан победе над фашизмом у Другом светском рату обележава се и као Дан Европе имајући у виду да је савремена Европа заснована на основним принципима и начелима које су водили борце против нацизма и фашизма – на принципима мира, разумевања, толеранције и сарадње. 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *