ОБЕЛЕЖЕНА 104. ГОДИШЊИЦА ОД ОСЛОБОЂЕЊА ГРАДА  У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Град Зрењанин данас обележева 104. годишњицу од ослобођења у Првом светском рату, 17. новембра 1918., када су у тадашњи  Велики Бечкерек ушли припадници Прве армије српске војске војводе Петра Бојовића, Гвозденог пука „Књаз Михајло“ и Пешадијске бригаде пуковника Драгутина Ристића – „Бригадира“. Историјске промене  које су се одвијале  претходних и наредних дана од тог датума, условиле су смену власти  и смену држава на овим просторима, а српски народ дочекао је готово три века жељену слободу.

Тим поводом на Тргу слободе одржана је централна свечаност  где је уз одавање почасти учесницима рата и ослободиоцима  одржан и пригодан културно-уметнички програм.  Положено је цвеће на сва спомен – обележја  посвећена  личностима и догађаји  из Првог светског рата.

На споменик краљу Петру  Првом  Карађорђевићу венце су положили начелник Средњобанатског управног округа Предраг Рађеновић,  делегација Града Зрењанина  градоначелник Симо Салапура, заменик  градоначелника Саша Сантовац и председник Скупштине града Чедомир Јањић,  представници  Банатске бригаде и гарнизона Војске Србије у Зрењанину, Савеза удружења потомака  ратника Србије 1912-1920., Удружења ратних добровољаца1912-1918., Одбор за обнову споменика краљу Петру  Првом Карађорђевићу,  Организације „Светосавље“ и „ Петровград“, Удружења чланова и пријатеља Матице Српске и Српског државотворног покрета „ Светозар Милетић“, као и представници градских одбора Српске напредне странке и Нове демократске странке Србије.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *