ОБЕЛЕЖЕНА 79. ГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА ГРАДА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Ове године је обележено 79 година од када су 1944.године јединице Црвене армије и партизанских народноослободилачких одреда заједничким снагама окончале четворогодишњу  немачку окупацију и фашизам на овим просторима.

Пре завршетка војне операције за ослобођење Београда  јединице Другог украјинског  фронта  Црвене  армије и банатски партизански одреди  из састава Народноослободилачке војске Југославије ослободиле су Банат. Једно од првих градских насеља у Банату које је ослобођено од нацистичког  немачког окупатора  је управо Зрењанин.

Датум 2. октобар у историји остао је упамћен као дан када је 1945. године град Зрењанин званично ослобођен од немачке окупације.

Oбележавању ове годишњице и полагању венаца присуствовали су представници амбасаде Руске Федерације у Србији, начелник Средњобанатског управног округа Предраг Рађеновић, градоначелник Симо Салапура са сардницима, представници зрењанинског гарнизона Војске Србије и Градског одбора Савеза удружења бораца народноослободилачког рата СУБНОР.

фото: Маријан Махалуп

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *