ОБЕЛЕЖЕНА 81. ГОДИШЊИЦА ОД ФАШИСТИЧКИХ ЗЛОЧИНА У БАНАТУ

На дан Светог првомученика архиђакона Стефана, 9. јануара 1942.године, фашисти су извели један од највећих злочина  у Банату током окупације. У Зрењанину тадашњем Петровграду – Кикинди, Драгутинову данас  Ново  Милошево и Банатском Аранђелову стрељано је 150  родољуба. Тридесет грађана  српске и ромске националности, заробљених у рацијама  током јесени 1941. године  у неколикко места у Банату, стрељано је Зрењанину, у дворишту судског затвора. То нису били само комунисти, већ и обични грађани  и слободарски опредељени људи, који нису желеи да прихвате немачку окупацију.

venci zitni trg zrenjanin 014

Ови крвави догађаји  познати као „крвави јануар“ или „крвави српски Божић“ уследили су  у знак одмазде окупатора  према акцијама антифашиста у нашем граду и околини након априлске окупације,1941. године.

Ове године обележава се 81.годишњица од тих догађаја, традиционално, служењем помена, полагањем венаца на споменик жртвама на Житном тргу.  Венце су положили  делегације Средњобанатског управног округа, Града Зрењанина, градских одбора СУБНОР  и СНС и породице потомака страдалих.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *