ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА ОСНИВАЊА СРПСКОГ НАРОДНОГ ОДБОРА

У порти храма Успења Пресвете Богородице јуче је обележен дан оснивања Српског народног одбора, формираног 31. октобра 1918. године као прво такво тело на простору Војводине, тада још увек на територији Аустроугарске монархије.

 

Српски народни одбор у Великом Бечекереку имао је захвалну мисију и одговоран задатак да припреми долазак ослободилачке српске војске и преузме власт у граду по окончању Првог светског рата, али су његови истакнути чланови, наши најумнији суграђани у то време, имали и ширу историјску улогу, не само у последњим данима рата, већ и у догађајима који су потом уследили, све до присаједињења Војводине Краљевини Србији и стварања Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, односно Краљевине Југославије.

Тим поводом одржана је свечана литургија . На спомен плочу посвећену том догађају, венце су данас положили начелник Средњобанатског управног округа Предраг Рађеновић, представници Града Зрењанина, Српског народног покрета “Светозар Милетић”, организације “Светосавље”, Друштва пријатеља Матице српске и друштва српско-руског пријатељства у Зрењанину,  потомци др Жупанског као и градски одбор Српске напредне странке.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *