Одговори на ваша питања

функција директора

Ово је упит електронске поште преко http://www.srednjobanatskiokrug.org.rs/ од:
Olivera <Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.>

Poštovani,
zaposleni Luxol-a su nekoliko puta poslali zahtev za izlazak inspekcije rada, iz razloga što direktor ne isplaćuje zarade. Inspekcija rada je to konstatovala i rešenjima naložila da poslodavac ima obavezu da izmiri dugovanja prema zaposlenima, što  isti to nije sproveo u praksi. I tako od prijave do prijave. Interesuje me zašto direktor firme Vladimir Zlatanović, zbog nesavesnog odnosa prema zaposlenima nije kažnjen zabranom vršenja funkcije direktora? Napominjem da je 2007.god. tadašnji direktor Luxol-a  zbog istog problema bio kažnjen na gore izneti način.

    ОДГОВОР:

Министарство рада  и социјалне политике,Инспекторат за рад,Одељење инспекције рад у Зрењанину за Средњобанатски округ,у више наврата  је вршило путем републичких инспектора за рад инспекцијске надзоре у АД"Лухол"Зрењанин по захтеву запослених или по службеној дужности,над применом одредаба Закона о раду и одредаба Закона о безбедности и здравља на раду,након којих су у одређеним случајевима,кад је за то било правног основа,против АД"Лухол" Зрењанин,као правног лица  и директора истог,као одговорног лица у правном лицу, од стране инспектора за рад подношени и захтеви за покретање прекршајног поступка.

      У складу са чланом 273 ,Закона о раду, уколико се у прекршајном поступку утврди постојање одговорности за учињени прекршај и поред новчане казне,извршиоцу прекршаја ,послодавцу,се може од стране прекршајног Суда изрећи и заштитна мера - забрана вршења делатности у случају да се извршењем прекршаја из наведеног члана Закона о раду нанесе материјална штета запосленом или другом физичком или правном лицу.

      Да ли ће наведена мера бити изречена не зависи од инспектора рада, већ зависи од исхода прекршајног поступка кога води надлежни прекршајни Суд.

      Заштитна мера забране одговорном лицу да врши одређене послове није утврђена као могућност у одредбама Закона о раду.

 

 

| Средњобанатски управни округ Зрењанин, Трг слободе 10 тел: 023/530-295. |   *** Услови коришћења *** |. Commission Junction Review. Средњобанатски управни округ

©